Nieuwe Spelregels 2017
Samenvatting
Hierna volgt een samenvatting van de vernieuwingen die het Laws Committee van de World Bridge Federation in de internationale spelregels heeft opgenomen.
In België worden ze van kracht op 30 september 2017.
Naast een aantal artikels die vooral belangrijk zijn voor de wedstrijdleiders bij hun arbitrages, zijn er ook een aantal wijzigingen die elke bridger zou moeten kennen. We zetten de belangrijkste hier op een rij:
- Bij het geven mogen geen twee opeenvolgende kaarten aan eenzelfde hand gegeven worden.
- Het bord moet steeds in de juiste richting midden op tafel blijven liggen.
- Een speler die zich tijdens het bieden realiseert dat hij verkeerde uitleg heeft gegeven, moet niet meer meteen de wedstrijdleider roepen. Hij mag daarmee wachten tot de uitlegperiode.
- Het begrip ‘vergelijkbare bieding’ wordt zeer belangrijk. Het is belangrijk bij elke teruggetrokken bieding (bijvoorbeeld bij een bieding voor de beurt of een onvoldoende bod); kan de speler die de overtreding beging als het zijn beurt is om te bieden, een “vergelijkbare bieding” doen, dan is er geen rechtzetting.
- De blinde moet ervoor zorgen dat de leider op tafel niet verzaakt (met de kaarten van de blinde dus).
- De blinde mag trachten een onregelmatigheid van elke speler te voorkomen zolang hij geen andere dan zijn eigen kaarten gezien heeft.
- Een tegenspeler mag zijn kaarten ook niet tonen aan de blinde.
- Wanneer een tegenspeler een kaart klaar houdt voordat er in de blinde of door de leider gespeeld is, moet deze kaart gespeeld worden zodra die speler aan de beurt is.
- Een speler mag zijn eigen laatst gespeelde kaart nog inzien tot de eigen partij in de volgende slag gespeeld heeft.
- Als er discussie is over het aantal gemaakte slagen en de WL de feiten niet meer kan vaststellen omdat een speler zijn kaarten voortijdig door elkaar heeft gemengd, moet de WL beslissen in het voordeel van de andere partij.
- Een speler die claimt, is nu verplicht zijn hand te tonen. Bij de claim moet ook de volgorde van slagen in de uitleg worden opgenomen.
- Na een claim wordt het spel gestaakt, maar als alle vier de spelers (dus ook de dummy) ermee instemmen, mag er toch doorgespeeld worden. Het resultaat dat na het doorspelen behaald wordt, is definitief. Dit houdt uiteraard in dat een tegenstrever best niet voorstelt om na een claim toch door te spelen. Door die vraag kan de claimer immers wakker worden en alsnog het speelplan dat hij had, veranderen.
Het Reglement Biedboxen maakt in feite geen deel uit van de internationale spelregels, maar ook voor dit reglement heeft de World Bridge Federation een nieuwe regel gesteld. Het is nu expliciet verboden om alleen de biedkaart van het bedoelde bod op tafel te leggen, als er nog onderliggende biedkaarten in de bidding box aanwezig zijn.
Paul Meerbergen Voorzitter Commissie Wedstrijdleiders